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Dear Mr. Bierlein:

This responds to your request for clarification of the provisions of

§ 172.101(c)(11) as they relate to hazardous wastes, particularly those
that may be corrosive liquids.

Section 172.101(c)(11) provides, in part, that a hazardous waste may be
assigned a tentative shipping name, hazard class and identification number,
based on the shipper’s tentative determination according to defining
criteria in the regulations, hazard precedence prescribed in § 173.2a, and
the shipper’s knowledge of the material. You eéxpress concern that previous
letters issued by this office may be misunderstood to imply that a shipper

may determine the hazard class and packing group for a material based on
limited, inadequate information.

Although a "tentative determination" is permitted, a shipper must have some
information regarding the properties of a waste material to make such a
determination. A pH value may indicate that a specific aqueous solution is
an acid or a base, but may be inadequate for making classification and

pPacking group determinations unless the shipper has additional material-
specific information.

As indicated in our December 29, 1994 letter to you on this subject, a
material in aqueous solution with a PH of 2 or less, or 12 or more, may be
considered a corrosive material. You object to our further statement that
a pH value may be of some use in determining the packing group of an
aqueous solution. The basis for this statement is that, in general, an
extremely high or low pH is indicative that a solution poses a greater
corrosivity hazard than a solution with a less extreme pH value; a shipper
may have information about pH values for various concentrations of a
solution which can be used to determine packing group.

You also object to our statement that a PH value for an aqueous solution

may be of some use in determining that a material is not regulated. A pH-
value may suggest, but is not determinative, that a material is not

corrosive. As indicated in the attached newsletter article, if a

reasonable doubt exists as to the classification of a waste material, it is

better to ship the material as subject to the regulations on a tentative

basis, until classification is determined on a positive basis.
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As applied to hazardous waste, § 172.101(c)(11l) was added in the early
1980's to permit the offering and transportation of hazardous waste based
on a tentative classification. It was intended to facilitate the movement
of hazardous waste from a spill site or waste site by avoiding delays and
costs associated with sending materials off-site for testing prior to their
being shipped for disposal, with the understanding that a shipper would
have sufficient information about the properties of a material (obtained
through documentation or on-site testing) to make 4this tentative
determination. It was not meant to apply to long-term operations, as you
suggest is being done. We request any specific information which you would
care to provide concerning potential abuse of this Provision.

The utility of the § 172.101(c)(11) provision has diminished in recent
years because of regulatory changes and improved test methodologies. 1In
order to improve hazard communication, regulatory requirements have been
added which necessitate better identification of technical constituents,
identification of packing groups and provision of appropriate emergency
response information. Mere knowledge that a material may be corrosive is
insufficient to satisfy these regulatory requirements. Also, as you are
aware, with the advent of in vitro test methodologies, it is now practical

to make on-site determinations of both corrosivity and packing group for
some groups of corrosive materials.

I trust this satisfies your request. If this office can be of further
assistance, please contact us. .

Sincerely,

W Y o
Edward T. Mazz

Director, Office of Hazardous
- Materials Standards





